roman

roman

povestiri

povestiri

roman

roman

schițe

schițe

Povestiri umoristice

Povestiri umoristice

roman

roman

Povestiri

Povestiri

povestiri

povestiri

COMENTARII

Popular Posts

About

Blog Archive

Un produs Blogger.

Labels

View My Stats
miercuri, 4 martie 2015


O  fostă vedetă rock, Ritchie Shepherd, bărbat cu soție și copii, are o relație cu o minoră. Îi cumpără fetei un apartament,  cadouri, se furișează de la serviciu ca să fie împreună cu ea. La un moment dat își pierde telefonul care este găsit de fiica sa cea mică. Pe telefon sunt mesaje într-un limbaj indecent. Tensiunea scrierii se creează și crește treptat, pe măsura narării faptelor. 

 Shepherd este producător. El are o soră, Bec, care este om de știință; ea a descoperit un vaccin contra bolilor tropicale. Bec, sora lui, are un prieten, Val Oatman.  Acesta este respins de Bec în tentativa lui de a se căsători cu ea și încearcă să se răzbune. Val Oatman  înființează o agenție prin care diferiți oameni sunt șantajați că se va comunica opiniei publice o faptă odioasă din viața lor, nefiind iertați decât dacă livrează la rândul lor un mare secret din viața cuiva apropiat. Shepherd cade în capcana acestui om și, ca să scape de oprobiul public, începe să-și spioneze sora. Este analizată și relevată ticăloșia unui sistem pus pe roate de Val prin care un om țintă este obligat să devină și el un ticălos în legătură cu o rudă apropiată. Este un mecanism de propagare a delațiunii și josniciei, asemănător cu metoda folosită de Securitatea română,  prin care niște oameni prinși cu ceva erau obligați să devină turnători pentru alte persoane înrudite sau apropiate.  

Acțiunea se extinde pe multe paliere, antrenând multe personaje și piste noi de desfășurare. Tatăl lui Shepherd  și a lui Bec fusese torturat și ucis în timpul unor lupte ale englezilor cu irlandezii. Asasinul făcuse ani mulți de închisoare și fusese eliberat la ispășirea pedepsei.  Shepherd  vrea să-i ia un interviu ucigașului tatălui lui, fiind obsedat totodată de iertarea acestuia. Asasinul este un fanatic care nu-și regretă fapta. Bec, sora lui Shepherd, nu este de acord cu iertarea omului. Există oameni care nu pot fi iertați pentru faptele lor, sau capacitatea noastră de a absolvi pe cineva de vinovăție este prea limitată?  

Probleme ale vieții de zi cu zi sunt puse pe tapet cu un ritm alert, iar faptele relatate te țin încordat, stimulându-ți pofta de a afla mereu ce se-ntâmplă mai departe. Autorul ne desfășoară în fața ochilor o avalanșă de întâmplări, relații între personaje, tensiuni și conflicte foarte bine redate, cu forță narativă remarcabilă. Este un roman complex și dens, tulburător și emoționant.

0 comentarii: