Ai auzit de „smombie”, comportamentul periculos adoptat de mulți pietoni?

Mai multe orase din lume incearca deja sa lupte contra acestui fenomen, constatat in foarte multe locuri. Descopera citind acest articol ce este « smombie » si ce poti face pentru a evita acest comportament extrem de periculos.

Ce inseamna « smombie »? Sa mergi pe strada cu ochii in telefonul mobil, sa traversezi tot asa o trecere de pietoni, tot cu ochii in telefon, fara sa te uiti in stanga sau in dreapta… acest fenomen ingrijoreaza din ce in ce mai multa lume.

In spatele acestui cuvant straniu, se ascunde insa o practica destul de periculoasa. Formata din cuvantul « smartphone » si « zombie », denumirea de « smombie » se refera sau desemneaza riscurile la care se supun cei care merg pe strada cu ochii atintiti asupra telefoanelor mobile. Acestia neglijeaza mediul din jur, dar si pericolele ce pot aparea atunci cand se focalizeaza doar asupra telefonului smartphone.

Un comportament destul de periculos care poate sa fie la originea accidentelor de pe strada.

Fata de nomofobie, care este teama « fobica » de a nu fi provat cumva de telefonul smartphone, comportamentul smombie afecteaza din ce in ce mai multe persoane, dupa cum au demonstrat-o deja o multime de studii.

Conform cifrelor unui sondaj publicat de Unitatea de Securitate rutiera DEKRA si realizat in 2016 in 6 capitale europene, 17% din pietoni folosesc telefonul mobil in timpul deplasarilor lor urbane.

In acelasi an, un studiu OpinionWay despre pietoni si telefoanele mobile in oras a pus in evidenta faptul ca 27% din cei care au raspuns la intrebari au recunoscut faptul ca isi continua conversatia telefonica sau continua sa trimita mesaje sau un mail chiar si atunci cand traverseaza strada. Iar 8% recunosc faptul ca fac asta destul de des.

Iar acest comportament periculos poate sa stea la originea unor numeroase accidente din cauza pietonilor care nu se uita inainte de a traversa strada.

In alte tari au fost luate deja masuri, in Sardinia, de exemplu cei care trec strada cu ochii in telefon primesc o amenda de 22 de euro. Iar in Hawaii amenda poate sa ajunga pana la 85 de euro chiar.

Lasă un răspuns